PENGOLAHAN LIMBAH MIJEL MENJADI SABUN SEBAGAI PELUANG USAHA BERBASIS HOME INDUSTRY

Authors

  • Retno Kurnianingsih Universitas Cokroaminoto Yogyakarta
  • Endah Wening Budiningrum Akademi Manajemen Administrasi Yogyakarta
  • Arisman Arisman Universitas Cokroaminoto Yogyakarta
  • Leo Dagdyo Pamungkas Universitas Cokroaminoto Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.56606/hikmayo.v3i1.174

Keywords:

Used Cooking Oil, laundry soap, home Industry

Abstract

The problem of used cooking oil waste both from households and from home-based businesses and the lack of facilities for disposal (shelter) of used cooking oil are classic reasons for the community so it is interesting to carry out community service activities. On the other hand, the phenomenon of waste that has not been utilised optimally while if the waste is managed properly it can provide benefits and home business opportunities. Therefore, it is necessary to carry out activities including: 1) socialisation and education of waste from the household industry into useful and economically valuable products 2) using appropriate technology and local wisdom. 3) calculation of product costs requires a simple accounting system 4) product packaging and marketing Methods This service activity aims to socialise the benefits of used cooking oil or used cooking oil into washing soap.

The method of service activities carried out is by counselling, training and practice and mentoring. This activity was carried out for PKK women in Tegalwaru Hamlet who are members of the UMKM Communication Forum Sayegan Sleman. The expected goals include being able to reuse used cooking oil or used cooking oil into laundry soap products with economic value in addition to fostering public awareness of environmental hygiene and health.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alazka., J. (2018). Apakah aman menggunakan sabun dari minyak jelantah? https://www.bbc.com/indonesia/majalah-46105741
Arisman, A., Kurnianingsih, R., & Endarwati, E. (2023). PELATIHAN SINKRONISASI NIK DAN NPWP UNTUK MEMUDAHKAN ADMINISTRASI PAJAK. Suluh Abdi, 5(2).
Arita, S., Ramayanti, C., & Andalia, W. (2022). Edukasi Pengembangan Minyak Jelantah menjadi Biodiesel sebagai Bahan Bakar Alternatif Bagi Masyarakat Kelurahan Suka Mulya. IKRA-ITH ABDIMAS, 5(3), 168-174.
Dewi Rashati, Dewi Riskha Nurmalasari, & Vira Ananda Putri. (2022). Pengzruh Variasi Konsentrasi NaOH Terhadap Sifat Fisik Sabun Padat Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas Lam). Jurnal Ilmiah Manuntung, 8(2), 311–316. https://doi.org/10.51352/jim.v8i2.635
Erlinawati, E., Margaretty, E., & Effendy, S. (2020). Penyuluhan Pengolahan Limbah Minyak Jelantah Menjadi Sabun Di Organisasi Pkk Kelurahan Bukit Baru. Snaptekmas, 2(1).
Handayani, K., Kanedi, M., Farisi, S., & Setiawan, W. A. (2021). Pembuatan Sabun Cuci Dari Minyak Jelantah Sebagai Upaya Mengurangi Limbah Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM) TABIKPUN, 2(1), 55–62. https://doi.org/10.23960/jpkmt.v2i1.25
Kemendag, 2013, Siaran Pers Kemendag Mendorong Masyarakat Untuk Beralih dari Minyak Curah ke Minyak Goreng Kemasan., Jakarta, Kementrian Perdagangan.
Laura, S., & Sri, M. 2009. Implementasi Model Pengembangan Entrepreneur Perempuan Muda Pada Rumah Tangga Miskin di Sumatera Barat.
LPPOM MUI, 2010. SK Kelompok Produk. Mahreni. 2010. Peluang dan Tantangan Komersialisasi Biodiesel-Review. Jurnal Eksergi Volume X nomor 2. Teknik Kimia Fakultas Teknologi Industri Universitas Pembangunan Nasional“Veteran”. Yogyakarta
Maulaningrum, 2008., Pengaruh Pemanasan terhadap Kejenuhan Lemak Minyak Goreng Curah Dan Minyak Goreng Bermerek di Pasar Tradisional Kota Semarang. (FKM Undip, 2008)
Megawati, M., & Muhartono, M. (2019). Konsumsi Minyak Jelantah dan Pengaruhnya terhadap Kesehatan. Jurnal Majority, 8(2), 259-264.
Melia, M., & Muhartono, M. (2019). Konsumsi Minyak Jelantah dan Pengaruhnya terhadap Kesehatan. Majority, 8(2).
Nane, E., G. S. Imanuel & M. K Wardani, 2014. “Pemanfaatan Jelantah Sebagai Bahan Alternatif Pembuatan Lilin”. INOVASI dan PEMBANGUNAN–JURNAL KELITBANGAN Vol. 02 No. 02
Pemerintah RI., 2004. Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 28 Tahun 2004 tentang Keamanan, Mutu dan Gizi Pangan. Jakarta.
Prasojo, E., Destina, I., & Prasetyo, H. (2023). Pelatihan Manajemen Pemasaran Digital Untuk Peningkatan Penjualan Pada UMKM Kecamatan Sayegan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bangsa, 1(10), 2341-2344.
Vanessa, M. C & J. M. F. Bouta. 2017. “Analisis Jumlah Minyak Jelantah yang Dihasilkan Masyarakat di Wilayah Jabodetabek”
Widiastuti, H., & Maryam, S. (2022). Sabun Organik : Pengenalan, Manfaat dan Pembuatan Produk. Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 7(1), 46–55.
Yuniati, A., Roisnahadi, D. T., Irawan, D., Erggi Irawan, S., Andreanto, L., Dwi Cahya, S., Fepdiyani, C., & Tika Roisnahadi, D. (2022). Pembuatan Sabun Dari Minyak Jelantah Dan Eco Enzime. Buguh: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 24–30. https://doi.org/10.23960/buguh.v2n2.522

Downloads

Published

2024-04-30